Șase mituri despre pictori, în care oamenii deseori mai cred…

 

Mitul #1: Trebuie să ai talent ca să devii un adevărat pictor.

Asta fiind o părere comună, mulți oameni cred, ca dacă la vîrsta de 5 ani nu ai desenat un tablou de nivel Rembrandt, înseamnă că asta nu e vocația ta, și nu ai ce căuta în lumea artei. Dar de fapt lucrurile stau altfel.


Unii oameni posedă mai mult talent sau înclinații deosebite către pictură, decît alții. Dar, să-ți faci griji că ai sau nu talent, este doar o simplă pierdere de energie. Fiecare poate poseda o tehnică, care stă la baza unei picturi extraordinare, și fiecare își poate perfecționa capacitățile creative. Talentul nu contează dacă există dorință. Dacă doriți să luați pensula în mînă, poate că sunteți născut pentru asta, și e neapărat să începeți anume acum, indiferent de vîrstă și locație.

Edgar Degas a spus: «Fiecare are talent la 25 ani, e mai greu sa-l găsești la 50 ani.»
 

Mitul #2: Să pictezi este ușor..


 

O părere total greșită. În tehnica picturii există o mulțime de metode, pe care le poate însuși fiecare, de exemplu, efectul umbrei, regula perspectivei, teoria culorilor etc. Posedînd aceste tehnici poți crea o pictură într-un timp relativ scurt. Dar pentru a depăși limitele comune, e nevoie de efort maxim. Marii pictori pot face acest proces foarte simplu, dar această simplitate, ca și oricare altă îndemînare, a venit în urma unor ani grei de muncă și perseverență.

E mai simplu să desenezi locul îngerului într-o operă străină decît să afli unde se ascund îngerii în opera ta…” – David Bayles.

 

Mitul #3: Dacă nu puteți desena cu cariocile,
nici nu încercați să desenați cu vopsele.


De fapt capacitatea de a face anumite schițe sau desene, nu e o condiție strictă pentru a putea face și picturi. Unii pictori preferă să facă careva schițe cu creionul, pentru a le utiliza ca bază în crearea viitoarei picturi. Dar… mulți nu fac asta. Unii pictori desenează direct pe pînză, înainte de a începe a face schițele. Dar…mulți nu fac asta. Deaceea să faci careva schițe, nu este un simplu pas în crearea unei picturi, este o altă modalitate de a percepe arta. Îndemînarea de a face schițe vă poate ajuta orientativ, dar dacă nu preferați să lucrați cu creionul sau carioca, asta nu înseamnă că nu puteți învăța să pictați. Nu vă privați de plăcerea artei picturii.


«Pictura a absorbit în sine 10 funcții ale ochiului- întunericul și lumina, corpul și culorile, forma și locația, distanța și proximitatea, mișcarea și repaosul » – Leonardo da Vinci.

 

Mitul #4: Cu cît mai multe culori folosiți, cu atît mai bine.


De fapt contrastul și nuanța sunt mai importante decît numărul culorilor utilizate. Amestecul multor culori într-o imagine, duce la apariția unor nuanțe murdare, ceea ce pictorii detestă de fapt. E ușor să aplicați o paleta din diverse culori, și asta e chiar tentant, luînd în considerație gama disponibilă. Dar fiecare culoare posedă o individualitate și un profil aparte, deaceea trebuie să cunoașteți cu certitudine care va fi rezultatul , înainte de a trece la următoarea culoare sau de a amesteca o culoare cu alta. Cunoașterea capacităților culorilor, vă oferă libertatea de a vă concentra pe alte lucruri.
 

Chiar și pe cel mai simplu desen grafic coloristul devine evident” – Henri Matisse

 

Mitul #5: E mai ușor să desenezi pe o pînză mica decît pe una mare.Se pare că e mult mai ușor și mai rapid, să faci un desen pe o pînză mică. Însă practica demonstrează că nu există o mare diferență de timp. De exemplu: pentru a termina o miniatură minusculă este nevoie de cîteva zile, luînd în considerație că posedați o privire ageră și o mînă rezistentă.


«Puteți să credeți că nu este mai ușor să desenezi o figură de un picior înălțime, decît o miniatură? Dimpotrivă, este cu mult mai dificil ». – Van Gogh


Desigur, dimensiunea picturii contează, ca și pînza dealtfel. Există o mulțime de criterii în alegerea dimensiunii corecte, începînd cu costul vopselelor și terminînd cu dimensiunile interiorului, dar asta e o temă aparte. Trebuie de evidențiat, că după părerea multor pictori, un criteriu la fel de important este cererea pieții, care picturi sunt solicitate mai mult spre vînzare.

 

Mitul #6: Fiecare pictură trebuie să fie ideală


Punîndu-ți în față așa obiectiv din start, nu vei reuși să desenezi nici măcar o linie din frică că nu se va primi nimic. Oare nu ați auzit fraza: “învață din propriile greșeli” ?


În loc să căutați tot timpul idealul, încercați să învățați ceva de la fiecare pictură, riscați, încercați ceva nou, urmăriți procesul. Depășiți-vă, rezolvînd probleme noi, abordări noi, lucruri noi, care vă par inițial dificile.

Dacă vă este teamă să stricați prima pagină, începeți cu a douaDanny Gregory


Nu va temeti de perfectiune, n-o s-o atingeti niciodata” — Salvador Dali

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *